
Grupuri de socializare pentru copiii cu autism
Introduceți subtitlul aici

In curand vom da startul unei noi serii de grupuri pentru copii cu dificultati pe aria de socializare, diagnosticați cu autism sau alte tulburări de dezvoltare.
Grupurile vor avea pana la 6 copii, si vor fi formate in functie de varsta si nivelul abilitatilor fiecaruia:
-grup pentru copii de 2-4 ani;
-grup pentru copii de 5-7 ani;
-grup pentru copii de 8-10 ani.
Prima ședință constă într-o evaluare si în funcție de rezultatul acesteia, se va stabili dacă copilul are abilitățile potrivite pentru integrarea în acel grup.
Socializarea, alaturi de celelalte procese ale dezvoltarii, reprezinta o coordonata importanta a modelarii personalitatii, a modalitatilor de manifestare in cadrul social si a comunicarii cu cei din jur. Socializarea este un proces firesc, dar si fundamental in devenirea omului ca fiinta sociala, un proces necesar prin care omul asimileaza, dar si impartaseste la randul sau.
Beneficii:
Socializarea contribuie la formarea personalitatii adaptative, integrative.
Abilitatile sociale timpurii sunt importante pentru dezvoltarea globala a copiilor, deoarece ei incep sa formeze relatii pozitive cu adultii si cu alti copii inca de la varsta frageda. In interactiunile sociale se formeaza calitati precum respectul, compasiunea, empatia. Copiii care interactioneaza mai mult cu alti copii de varsta apropiata, sunt cei care au si cele mai bune abilitati de comunicare.
Exista insa copii pentru care interactiunile sociale pot reprezenta o provocare. Acestia sunt fie copii timizi, retrasi social, fie copii cu nevoi speciale care sunt afectati de: intarziere in dezvoltarea psihica, tulburari de spectru autist, tulburari de comportament sau tulburari emotionale, etc. In acest caz, integrarea intr-un grup de copii aflati in stadii apropiate ale dezvoltarii, poate fi extrem de folositor. Interventia specializata a unui adult, a unui cadru terapeutic (ex. grupuri de socializare) sau unul ludic , poate fi utila.
Grupurile de socializare și ce se poate învăța prin intermediul acestora
În cadrul grupurilor, copiii sunt expuși la un număr mai mare de persoane, astfel putând învăța să accepte, să împartă și să comunice şi cu persoane mai puțin familiare. Totodată, grupurile de socializare oferă posibilitatea generalizării abilităților învăţate în terapie.
Grupurile se formează ţinând cont de compatibilitatea nivelului de dezvoltare al copiilor, iar în cadrul acestora, prin jocuri şi exerciţii, copiii pot deprinde următoarele abilităţi:
abilitatea de a interacționa cu ceilalţi copii şi adulţi;
abilitatea de a intra în joc cu ceilalți;
abilitatea de a coopera;
abilitatea de a înţelege emoţiile altora şi de a le tolera;
abilitatea de a cere ajutor și de a oferi ajutor;
abilitatea de autocontrol emoţional;
abilitatea de a comunica eficient;
abilitatea de a iniţia şi a menţine o relaţie sau interacţiune cu un alt copil;
abilitatea de a împărţi obiecte;
abilitatea de a împărtăşi experienţe;
abilitatea de a respecta regulile aferente unei situaţii sociale;
abilitatea de a coopera cu ceilalţi în rezolvarea unei sarcini;
abilitatea de a lega prietenii, de a-şi exprima sentimentele într-o manieră acceptată social.